ב' 14 אוק' 2024

GREECE WEATHER

קורינתוס

קורינתוס הינה עיר נמל יוונית הנמצאת בקצה הימני של תעלת קורינתוס בצפון מזרח הפלופונסוס והיא בעצם העיר השנייה בגודלה בפלופונסוס ובירתה של היחידה האזורית של קורינתוס. יחידה המשמשת צומת מרכזי בין החלק הצפוני והדרומי של יוון.

העיר החדשה של קורינתוס הוקמה ב-1858 במרחק של שבע ק"מ מהעיר הישנה שנחרבה ברעש אדמה ושוקמה בשנת 1928 לאחר שחוותה רעש אדמה נוסף.

על פי מיתולוגיות ואגדות העיר נוסדה על ידי סיזיפוס, כשבעיר עצמה הסתיים סיפורם הטרגי של יאסון ומדיאה.

המקדש הגדול של קורינתוס היה לכבודה של אפרודיטה שהייתה אלת האהבה והיופי במיתולוגיה היוונית.

המשחקים האיסתמים עבור פוסידון, אל הים, נערכו במצר קורינתוס.

ההיסטוריה של קורינתוס

קורינתוס העתיקה נמצאה כ-300 מטרים מתחת לפני הים. במרכזה הייתה מצודה שהייתה ממוקמת על גוש סלעי. בעיר היו שני נמלים – אחד במפרץ סרוני שחיבר את העיר לים האגאי ונמל שני במפרץ קורינתוס. במאה השביעית לפני הספירה התושבים בעיר היו דורים, כשהסברה היא שהייתה קיימת מושבה או מצודה מיקנית בתקופה קדומה יותר.

בעת הארכאית הייתה קורינתוס תחת שלטון אוליגרכי שהונהג על ידי משפחת הבקכיאדים. בשנת 657 לפני הספירה הושלטה על העיר טירניה של פיסלוס ואחריו בנו פריאנדרוס, שהודח בהמשך ובמקומו עלו לשלטון על העיר אצילים שהקימו שוב אוליגרכיה אך מתונה יותר מהקודמת.

במאה השמינית לפני הספירה הקימה העיר קורינתוס מושבות בקורפו ואת סירקוזה בסיצילה. במאה השישית לפני הספירה הקימה אף את פוטידאיה, כשהעיר גם לוקחת חלק משמעותי במלחמה נגד הפרסים.

על אף היותה של קורינתוס חברה בליגה הפלופונסית, שמרה העיר על יחסים טובים עם אתונה. מנגד, מדיניותה של אתונה והתחרות המסחרית ביניהן הביאה את העיר להימנות עם יוזמי המלחמה הפלופונסית, כשהעילה לחלק הראשון במלחמה היה אקט מלחמתי של אתונה כלפי קורינתוס בנוגע לאי קורפו בו הייתה מושבה קורינתית. הצי של אתונה הביס את הצי של קורינתוס בסמוך לאי קורפו בקרב סיבוטה.

בתחילת המאה הרביעית לפני הספירה, חתמה קורינתוס על ברית עם אתונה והתאחדה עם ארגוס. פיליפוס השני הקים בעיר את מרכז הברית ההלנית, שנקרא גם הליגה הקורינתית, סביב השנים 337-338 לפני הספירה.

הרומאים החריבו ושרפו את העיר ב-146 לפני הספירה בקרב קורינתוס, כשהעיר הייתה הרוסה עד הקמתה מחדש על ידי יוליוס קיסר בשנת 44 לפני הספירה. על פי אפיאנוס, יושבה קורינתוס מחדש בעבדים משוחררים רומאים והיא הפכה לעיר הבירה של פרובינציית אכאיה.

פאולוס השליח הנוצרי ביקר בקורינתוס בשנת 51-52 לערך.

בשנת 521 נחרבה העיר ברעש האדמה ובכך הצטמצמה בתקופת ימי הביניים למצודה.

משנת 1421 הייתה העיר תחת שלטון ונציה ובשנת 1458 נפלה לידי הטורקים, עד ששבה לידיים יווניות בתקופה המודרנית.

היהודים בקורינתוס

על פי עדותו של פילון, ידוע על הימצאותם של יהודים בעיר כבר משנת 40. על בסיס של ספרות נוצרית מוקדמת, ידוע אף על המצאות בתי כנסת וקהילה יהודית במאה הראשונה לספירה, כשמצבה הכלכלי של אותה קהילה היה רע.

בסוף שנת 67 נשלחו מאזור הגליל הכבוש כ-6,000 שבויי מלחמה יהודים לעבודות פרך של חפירת תעלת קורינתוס, כשייתכן שהקהילה היהודית פדתה חלק מאותם שבויים יהודים.

במאה הרביעית ברחו היהודים מהעיר באופן זמני בשל פלישת הויזיגותים.

תחת השלטון הביזנטי ובעיקר במאה התשיעית והעשירית, היו היהודים בעיר תחת רדיפה וסבל רב. צבעים יהודים מהעיר ייסדו את תעשיית המשי בסיציליה.

בשנת 1175 נרשמה על ידי בנימין מטודלה קהילה של 300 יהודים בעיר, שעיקרה עסקה בתעשיית המשי.

ב-1923 כלל הקהילה היהודית בעיר כ-400 נפשות. בתקופת מלחמת העולם השנייה הסבירות היא שכל היהודים בעיר מצאו את מותם, כשלאחר המלחמה לא נותרו יהודים שהתגוררו בעיר.

רוצים לדבר עם המומחים שלנו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם

שתפו

אותנו

כתבות

בנושא