העיר פיראוס הינה עיר נמל ביוון שנכון ל-2011 כוללת כ-164 אלף תושבים. העיר שוכנת בחלקה הצפון מערבי של המישור המרכזי בחבל ארץ אטיקה למרגלותיו של הר אגלאו. היא אף מהווה חלק ממטרופולין של אתונה, כשהעיר ממוקמת כ-11 ק"מ דרום מערבית ממנה. פיראוס היא בעצם העיר הרביעית בגודלה במדינה, כשהנמל בה הוא אחד מהנמלים המרכזיים של יוון ואף ביבשת אירופה כולה.
בעיר ישנם כשלושה נמלים. שני נמלים צבאיים המרוכזים בחלק המזרחי של העיר – נמל "זאה" ונמל "מונכיה" ונמל נוסף – "קנתרה", הגדול מבין השלושה, שהוא הנמל המרכזי המשמש למסחר ונמצא במערב העיר. בימים עברו שימשה פיראוס כנמל של העיר אתונה, אך כיום היא עומדת כעיר נמל בפני עצמה.
בפיראוס פועל מועדון הספורט "אולימפיאקוס" הכולל בתוכו כ-17 ענפי ספורט, כשהמפורסמות מבניהם הן קבוצות הכדורגל והכדורסל.
מ-2016 חברת "קוסקו", חברה מטעם ממשלת סין, משקיעה רבות ברכישה של נכסים בעיר ובפיתוחם.
שירותי התחבורה הציבורית בעיר כוללים אוטובוסים, טרוליבוסים, רכבת פרברית, רכבת אתונה-פיראוס וחשמלית.
ההיסטוריה של פיראוס
פרוש השם "פיראוס" הוא "מקום של מעבר". העיר מיושבת עוד מהמאה ה-26 לפני הספירה.
במאה השישית לפני הספירה משכה פיראוס תשומת לב למול יתרונותיה האסטרטגיים. בשנת 511 לפני הספירה הגבעה של מוניכיאה בוצרה על ידי היפיאס העריץ מאתונה. בשנת 480 לפני הספירה, הצי היווני הועבר מאתונה לפיראוס כשמאותה נקודה ספינות הצי היווני שכנו שם באופן קבוע.
בתקופה העות'מנית פיראוס נודעה תחת השם "אסלן לימאן" שפירושו "נמל האריות". שם העיר ניתן על ידי הטורקים שכבשו את פיראוס, כשבעיר היה מוצב "האריה פיראוס", שנגנב בשנת 1687 על ידי פרנצ'סקו מורוסיני והועבר לונציה שם עומד עד היום. העתק של הפסל נמצא במוזיאון הארכיאולוגי בעיר. מדובר על תקופה בה העיר הייתה שוממת, פרט למנזר סנט ספירידון ובית המכס. בשנים 1792 ו-1829 נעשו ניסיונות ליישב את פיראוס אך אלו נכשלו.
עם הקמת יוון כמדינה מודרנית בשנת 1832 כשאתונה מוכרזת כעיר הבירה, העיר פיראוס התמלאה בתושבים וכך גם החל הנמל בעיר לשגשג ולהתפתח. פיראוס הפכה בעצם מעיירה קטנה ונטושה לעיר השנייה בגודלה במדינה.
לאורך השנים אירועים נוספים תרמו להתפתחותה של פיראוס. בין היתר הקמתה של רכבת אתונה-פיראוס ב-1869, בניית תעלת קורינתוס ב-1893, בנייה של מבנים בעיר, דוגמת כנסיות, מבני חינוך, בניין הבורסה, בית העירייה ובניין הדואר.
בסוף המאה ה-19 כללה אוכלוסיית פיראוס כ-51 אלף תושבים.
אירועי מלחמת העולם השנייה הביאו לנסיגה בהתפתחותה של פיראוס, כשבתום המלחמה חזרה פיראוס להתפתח ולהתקדם.