ו' 29 מרץ' 2024

GREECE WEATHER

דרמה

דרמה הינה עיר בצפון מזרח יוון. היא בירת מחוז דרמה הנמצא בחבל מזרח מקדוניה ותראקיה.

בעבר, התבססה כלכלת דרמה על ייצור של מוצרי נייר וטקסטיל. בראשית המאה ה-21 עברו אותן תעשיות לבולגרים, כששם כוח האדם זול יותר. בקרבת דרמה ישנם גידולים של טבק ופעילות מצומצמת של כריית שיש. בנוסף לכך, החלה באזור תיירות אקולוגית בנוסף להגעה של חובבי סקי להר פאלאקרו הקרוב לעיר.

בעיר שורר אקלים ממוזג ים תיכוני בעל השפעות ממתנות מכיוון הים האגאי. הטמפרטורה הממוצעת בעיר היא 14.8 מעלות צלזיוס, כשערכי הקיצון נעים בין שתי מעלות צלזיוס לתשע מעלות צלזיוס בחודש ינואר, כשבחודשי יולי-אוגוסט נעות הטמפרטורות בין 20 ל-30 מעלות צלזיוס. בכל שנה ישנם 76 ימי גשם וארבעה ימי שלג בממוצע.

ההיסטוריה של דרמה

דרמה בעת העתיקה וימי הביניים

לאורך המאה השישית לפני הספירה, בזמן ממלכת התראקית, הוקם באזור העיר ישוב אשר הסתמך על מקורות המים באזור. בעת הרומית נקראה העיר דרביסקוס והיא היוותה כמרכז מסחרי וצבאי.

בתחילתה של התקופה הביזנטית נבנתה בעיר מצודת דרכים, כשבין המאה הרביעית לשביעית התפתח ישוב סביב אותה מצודה. מהמאה התשיעית הפכה העיר לזירת קרבות נגד האימפריה הבולגרית הראשונה, כשהביזנטים מרחיבים את המצודה ומחזקים את ביצוריה.

בשנת 1204, בזמן מסע הצלב הרביעי נכבשה דרמה על ידי כוחות צלבנים ובשנת 1223 נכבשה על ידי האימפריה של ניקאה. בשנת 1230 נפלה העיר לידיו של איוון אסן השני, צאר האימפריה הבולגרית השנייה, כשהיא תחת אותו שלטון במשך 16 שנים, עד שנכבשה שוב על ידי הביזנטים. בשנת 1383 נכבשה העיר על ידי צבאו של מוראט הראשון, שהיה סולטן האימפריה העות'מנית.

דרמה בתקופה העות'מנית

לאחר שקונסטנטינופול נכבשה על ידי הסולטן מהמט השני, החלו הטורקים בביצוע של טרנספר לאוכלוסיות הבלקן וזאת תוך תהליך אסלום מואץ בעזרת יישוב האזורים בטורקים ושבטים טטרים.

מאמצע המאה ה-17 החל תהליך שקיעה של האימפריה העות'מנית, שכלל משבר כלכלי והחלשות של המנגנון השלטון המרכזי. שקיעה זו הביאה כמובן לשקיעתה של דרמה שסבלה ממשבר כלכלי ודמוגרפי.

לאחר המלחמה בין העות'מנים לרוסים בשנים 1877-1878 נותרה דרמה בחזקתם של הטורקים. בשנת 1895, עת שלטונות של עבדול חמיד, הוקמה מסילת רכבת שעברה בעיר ויחד עם הסחר העולה בטבק הביאו לפיתוח הכלכלי של דרמה.

בראשית המאה ה-20 כללה אוכלוסיית העיר כ-14 אלף נפשות. בשנת 1912, בזמן מלחמת הבלקן הראשונה, נכבשה דרמה מידי הטורקים על ידי ממלכת בולגריה ובתחילת יולי 1913, עת מלחמת הבלקן השנייה, נכבשה דרמה על ידי צבא ממלכת יוון.

 

 

דרמה במאה ה-20

לאחר מלחמת הבלקן השנייה הועברה דרמה לחזקתה של ממלכת יוון במסגרת הסכם בוקרשט. בזמן מלחמת העולם הראשונה היה אזור העיר לזירת קרבות כחלק מהחזית המקדונית ובשנת 1916 נכבשה דרמה על ידי הבולגרים.

בסוף 1918, לאחר תבוסתם של הבולגרים, חזרה דרמה ליוונים במסגרת חוזה ניי. בין היתר, בוצע טרנספר בין הבולגרים ליוונים כשלדרמה הגיעו פליטים יוונים. בשנת 1928 מנתה אוכלוסיית דרמה כ-32 אלף תושבים.

במרץ 1941, בזמן מלחמת העולם השנייה ולאחר הצטרפות הבולגרים להסכם התלת צדדי, נכנס כוח של הווארמכט לבולגריה ללא התנגדות הבולגרים על מנת ששטח זה יהווה בסיס לפלישה ליוון. באפריל 1941 נכבשה דרמה והועברה לשליטת הבולגרים. באוקטובר 1944, לאחר שבולגריה נכבשה על ידי הרוסים, הושבה העיר ליוונים.

הקהילה היהודית בדרמה

בסיס הקהילה היהודית והתבססותה בעיר

בעיר חיה קהילה יהודית רומניוטית. בשנת 1165 הגיע לדרמה בנימין מטולדה שציין שבעיר מתגוררים כ-140 יהודים. אזכור נוסף ליהודים בדרמה הוא מהמאה ה-16, כשעל פי תעודות עות'מניות מדובר על קהילת סוחרים של יהודים ספרדים.

ב-1686 שוחררה העיר בודה מהכיבוש העות'מני ורבים מהיהודים בעיר היגרו לדרמה. בני הקהילה היהודית בעיר עסקו במסחר זעיר בעיקר של מזון.

בשנת 1900 כללה הקהילה היהודית בעיר כ-150 נפשות ו-45 משפחות. לאחר מלחמת הבלקן השנייה התיישבו בדרמה פליטים יהודים שהגיעו מהעיר סרס אשר ניזוקה בדלקה רחבה. עם פרוץ מלחמת איטליה יוון מנתה האוכלוסייה היהודית בדרמה 1,200 נפשות.

שואת יהודי דרמה ומלחמת העולם השנייה

במרץ 1941 הצטרפו הבולגרים להסכם התלת צדדי כשהווארמכט נכנס לשטח הבולגרי על מנת ששטח זה, כאמור, יהווה עבורם בסיס לכניסה ליוון. לאחר חודש נמסר חבל תראקיה לחזקתם של הבולגרים וזאת תוך הכרה בתביעות הטריטוריאליות שלהם לאחר המלחמה.

בפברואר 1943 נחתם הסכם בין הבולגרים לגרמנים כשבשלבו הראשון סוכם על שילוח של 12 אלף יהודי תראקיה ומקדוניה למחנות השמדה. באותה עת מנתה אוכלוסיית דרמה כ-589 נפשות.

במרץ 1943 נערכה אקציה בדרמה ובכל תראקיה. כוחות בולגרים הובילו ברכבות ובאופן רגלי 40 אלף מיהודי תראקיה לשטח הבולגרי כשאלו רוכזו במחסני טבק ריקים. רוב היהודים רוכזו בעיר בלגואבגרד וחלק נוסף בעיר דופניצה. סוחרים מדרמה אולצו, על ידי הבולגרים, לשלוח מכתב תודה לשר הפנים הבולגרי פטר גברובסקי בו הודו לו על חיסולם של יהודים בוגדים.

בהמשך חודש מרץ 1943 הועלו היהודים לרכבות משא פתוחות לעיר לום הנמצאת על גדת נהר הדנובה, תוך כל שחיילים בולגרים מכים אותם בקתות הרובים ואף מצליפים בהם באמצעות שוטים. עובדי כפייה יהודים שהיו עדים למראות אלו השליכו לאותן קרונות פתוחים מעט מהמזון שהיה ברשותם. עם הגעת היהודים לנמל לום, הועלו כולם על ארבע מעבורות שהיו מיועדות לוינה. על פי אחת הגרסאות אחת מהמעברות הוטבעה על ידי כוחות גרמנים, כשהיהודים בשלושת המעברות הנוספות הגיעו בסופו של דבר לעיר קטוביץ ומשם המשיכו לטרבלינקה שם נרצחו ביום הגעתם.

מתוך 589 תושביו היהודים של דרמה לא ניצל אף תושב.

ב-1948 התגוררו בעיר כ-39 יהודים, ב-1957 הצטמצמה הקהילה ל-17 נפשות ובראשית המאה ה-21 נותרו בעיר יהודים ספורים.

רוצים לדבר עם המומחים שלנו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם

שתפו

אותנו

כתבות

בנושא