גן עדן אקולוגי קטן בלב הדודקאנס
טילוס (Tilos) הוא אי קטן ומיוחד בארכיפלג הדודקאנס, המשתרע על פני 63 קמ"ר בלבד. האי מרגיש כמו מוזיאון חי של ההיסטוריה והטבע היווני, עם כפרי אבן עתיקים הנצמדים למדרונות ההרים, מפרצונים מבודדים החודרים אל הים האגאי הטורקיז, וסביבם שדות תימין ריחניים ופרחי בר צבעוניים.
מה שמייחד את טילוס הוא השקט והאותנטיות שלו – למעלה משני שליש משטח האי מוגדרים כשמורת טבע מוגנת. כ-500 התושבים המקומיים עוסקים בגידול זיתים ושקדים, רועים עיזים וכבשים, מגדלים ענבים ושומרים על מסורות עתיקות. ביקור באי מרגיש כמו צעד אחורה בזמן אל עולם של טירות מימי הביניים וכנסיות ביזנטיות, פסטיבלים מסורתיים ואגדות ספרותיות עתיקות. יחד עם זאת, טילוס גאה בהיותו האי הראשון ביוון המופעל ב-100% מאנרגיות מתחדשות.
מתי להגיע וכיצד להגיע לטילוס
התקופה המומלצת לביקור
האקלים בטילוס הוא ים תיכוני קלאסי עם קיץ חם ויבש וחורף מתון וגשום. עונת הרחצה נמשכת בערך ממאי עד אוקטובר.
תקופה | טמפרטורה | יתרונות | חסרונות |
---|---|---|---|
מאי-יוני | 25-30°C | מזג אוויר מושלם, פריחה, מעט תיירים | |
יולי-אוגוסט | 30-35°C | שיא העונה, כל העסקים פתוחים | הכי חם, יותר תיירים |
ספטמבר-אוקטובר | 25-30°C | ימים חמים, פחות המונים | |
נובמבר-פברואר | 15-20°C | שקט וירוק, מחירים נמוכים | עסקים רבים סגורים |
האביב, במיוחד בתקופת חג הפסחא היווני, הוא חגיגי במיוחד עם תהלוכות כנסייה וסעודות כבש מסורתיות. הטמפרטורות נעימות והאי פורח בשלל צבעים.
איך מגיעים לאי
בטילוס אין שדה תעופה, ולכן כל המבקרים מגיעים דרך הים. המסלול המקובל הוא טיסה לרודוס (Rhodes) או קוס (Kos) הסמוכים, ומשם מעבורת לאי.
מרודוס: מעבורות יוצאות מנמל רודוס טאון (Rhodes Town) או קמירוס סקאלה (Kamiros Skala) פעמיים בשבוע בקיץ, בדרך כלל בין 8:30-10:30 בבוקר. ההפלגה אורכת כ-2-3 שעות.
מאתונה: יש מעבורת לילה ישירה מנמל פיראוס (Piraeus) שמגיעה למחרת בבוקר מוקדם, כרגע בימי חמישי וראשון.
חשוב לדעת: תדירות המעבורות מחוץ לעונה דלילה מאוד. באפריל-אוקטובר יש שירות נוסף בסופי שבוע מרודוס, אך בחורף השירות מצומצם לכמה פעמים בשבוע בלבד. לוח הזמנים משתנה מדי שנה, לכן מומלץ לבדוק באתרי Blue Star או Openseas. נמל טילוס נקרא ליבאדיה (Livadia) והוא נמצא למרגלות מגלו חוריו (Megalo Chorio).
איפה לישון בטילוס
מקומות הלינה בטילוס מקסימים, צנועים ומעטים. אין כאן אתרי נופש גדולים – תצפו לבתי הארחה משפחתיים, דירות וכמה מלונות בוטיק קטנים.
ליבאדיה (Livadia) – כפר הנמל, מציע את מירב החדרים והסטודיו, רבים מהם עם נוף לים. האזור נמצא ליד החוף וקרוב לכל השירותים.
מגלו חוריו (Megalo Chorio) – הבירה על הגבעה, מציעה מספר אכסניות מסורתיות ואחוזות משופצות להשכרה. המקום שקט יותר ואותנטי.
אריסטוס (Eristos) – בדרום האי, כמה סטודיו וחדרים ליד החולות. מושלם למי שמחפש שקט מוחלט.
מלון בוטיק מומלץ בטווח הביניים הוא Tilos Mare Hotel, נכס משופץ חדש בקצה ליבאדיה עם סטודיו ובריכה. לתקציב נמוך יותר, Tilos Camping ליד מיקרו חוריו (Mikro Chorio) מציע אתרי אוהלים ובונגלוס פשוטים במיקום שקט על הגבעה.
באופן כללי, אל תצפו ליוקרה – רוב המקומות נקיים ונוחים אך פשוטים. חשוב להזמין מראש ביולי-אוגוסט. הקצב באי רגוע מאוד, וחדר שקט עם מאוורר ונוף לחורשות זיתים הוא לרוב השדרוג הכי נחמד שתמצאו.
התחבורה באי
טילוס משגשג על הבידוד שלו. אין כאן תעשיית תיירות המונית. השכרת רכב או טרקטורון היא הדרך הטובה ביותר לחקור את האי בשקט – הכבישים הרריים אך התנועה דלילה. קיימים אוטובוסים ציבוריים אך הם נדירים. תיירים רבים שוכרים גם אופנוע או אפילו מכונית Smart לגמישות מירבית.
טיפ לנהיגה בקיץ: חנו במגרש החניה של מגלו חוריו והמשיכו ברגל לתוך הכפר, מכיוון שהגישה לרכבים למרכז הכפר מוגבלת.
קיימות ושימור – האי הירוק של יוון
השימור אינו רק מילת באזז בטילוס – הוא שזור בחיי האי. פרויקט שמומן על ידי האיחוד האירופי התקין בשנים האחרונות תחנת כוח היברידית המשלבת אנרגיה סולארית ורוח, כך שטילוס מייצר כיום כמעט את כל החשמל שלו מאנרגיות מתחדשות.
מעמד השמורה (Natura 2000) אומר שאין רכבי שטח או בנייה אקראית בפנים האי. בשנת 2023 טילוס חגג את היותו האי הראשון בעולם ללא פסולת – תבחינו בהיעדר זבל בצידי הדרכים ובפחי המיון הצבעוניים. כל הפסולת בטילוס מגיעה למרכז האקולוגי המקומי 3K שם היא ממוינת, מורכבת לקומפוסט או ממוחזרת.
מטיילים אקולוגיים יכולים להרגיש טוב כאן – תמכו באי הירוק הזה על ידי אכילת תוצרת מקומית, הבאת בקבוקי מים רב פעמיים, ואפילו התנדבות לניקוי חוף או נטיעת עצים.
טעמים מקומיים שאסור לפספס
המטבח של טילוס מתבסס על חומרי גלם מקומיים טריים. החקלאים עדיין מייצרים גבינת עיזים מוצקה דמוית פטה וצנצנות של דבש תימין. על השולחנות תמצאו ממתקי שומשום מקומיים כמו:
- קסרוטיגנה (Xerotigana) – ממתק חגיגי של רצועות בצק מטוגנות מצופות בשומשום ודבש
- פוגקיה (Pougakia) – כיסוני פילו במילוי שקדים ושומשום
- פסטלי (Pasteli) – חטיפי שומשום-דבש טחונים
שקדים טריים, תימין ואורגנו מהגבעות, ועלי צלף בר גם מוצאים את דרכם למטבח. עם הארוחה, שתפו כוס מהיין האדום הצנוע של האי (המיוצר מגפנים עתיקות) או שוט של ציפורו, והרימו כוסית לרגיעה של היום.
פסטיבלים ומסורות
טילוס שומר על מסורות עתיקות בחיות מרשימה. חג פנטלימון הקדוש ב-27 ביולי הוא הפסטיבל הדתי הגדול ביותר של האי – במשך שלושה ימים לפני כן, עולי רגל מגיעים בסירה מאיים אחרים לחגוג עם מוזיקה, אוכל וריקודים. אל תפספסו את "ריקוד הגביע" השמח במגלו חוריו ב-28 ביולי, כאשר צעירים מבצעים ריקוד מעגל עתיק.
באוגוסט, ערב הנחת מרים הקדושה (ה-15) מביא המונים למיקרו חוריו לחג הבתולה מריה, עוד פניגירי (חגיגה מסורתית) סוערת. בכל הפסטיבלים האלה תמצאו אוכל מסורתי, מוזיקה חיה וריקודים עד השעות הקטנות.
המדריך המלא לתיירות באסטיפליה ️
כל מה שצריך לדעת לתכנון הטיול המושלם
אסטיפליה היא יעד מושלם למי שמחפש חוויה יוונית אותנטית הרחק מההמונים. האי משלב נופים מרהיבים, היסטוריה עשירה, אירוח חם ואווירה רגועה שתשבה את לבכם. במדריך המקיף הזה תמצאו את כל המידע הדרוש לתכנון טיול מושלם לאי הפרפר של יוון.
איך להגיע לאסטיפליה – כל האפשרויות
הגעה במעבורת
המעבורת מאתונה היא הדרך הפופולרית ביותר להגיע לאי. הפלגת הלילה מנמל פיראוס (Piraeus) לוקחת כ-10 שעות, עם יציאה בערב והגעה בבוקר המוקדם. בקיץ יש כ-3-4 הפלגות בשבוע, ובחורף התדירות יורדת ל-2 בשבוע. המעבורות עוצרות לעתים גם באיים אחרים בדרך כמו פארוס או נקסוס.
חברות המעבורות העיקריות הן Blue Star Ferries ו-Dodekanisos Seaways. מחיר כרטיס בכיוון אחד נע בין 35-70 יורו לאדם, תלוי בעונה ובסוג המושב. מומלץ להזמין מראש בעונת השיא (יולי-אוגוסט) ובחגים יווניים.
הגעה בטיסה
שדה התעופה הקטן של אסטיפליה מקבל טיסות פנימיות מאתונה (כשעה טיסה) עם חברת Sky Express. בקיץ יש 4-5 טיסות בשבוע, ובחורף 2-3. יש גם טיסות מוגבלות מסלוניקי. מחירי הטיסות נעים בין 60-150 יורו לכיוון. השדה נמצא ליד מלטזנה, כ-8 ק"מ מחורה.
חיבורים לאיים אחרים
מעבורות מחברות את אסטיפליה עם רודוס (5-7 שעות), קוס (3-4 שעות), קלימנוס (2 שעות) ואיים נוספים בדודקאנס. התדירות משתנה לפי העונה, ובחורף החיבורים מצומצמים מאוד.
תחבורה באי – איך להתנייד
אוטובוסים ציבוריים
שירות המיניבוסים Astybus החדש מחבר את הכפרים והחופים העיקריים. יש כ-4-5 נסיעות ביום בכל כיוון בקיץ. ניתן לבדוק לוחות זמנים בעמוד הפייסבוק של העירייה או באפליקציית Astymove. מחיר נסיעה: 1.80-3 יורו.
השכרת רכב
זו האופציה המומלצת ביותר לחקירת האי. יש כ-3-4 חברות השכרה מקומיות עם מחירים של 25-40 יורו ליום לרכב קטן בעונה. רביעיות שטח (ATV) עולות 20-30 יורו ליום, וקטנועים 15-20 יורו. חשוב להזמין מראש בקיץ.
מוניות
יש מונית אחת (!) באי – טלפון: +30 22430 61204. מחירים קבועים לנסיעות בין הכפרים העיקריים, אך הזמינות מאוד מוגבלת.
איפה לישון – אפשרויות לינה לכל תקציב
מלונות בוטיק ויוקרה
אסטיפליה מציעה מספר אפשרויות יוקרה מרשימות למרות גודלו הקטן:
Pylaia Boutique Hotel & Spa – מלון בוטיק על ראש ההר עם חדרי ספא ומסעדה משובחת. מחירים: 150-300 יורו ללילה.
Kallichoron Art Boutique Hotel – מלון בוטיק עטור פרסים עם גלריית אמנות, יוגה וארוחות בוקר גורמה. מחירים: 120-250 יורו ללילה.
Athermi Suites – סוויטות חדשות עם בריכות פרטיות ונוף פנורמי לים האגאי. מחירים: 180-350 יורו ללילה.
Tholaria Boutique Hotel – בלב חורה עם בריכה על הצוק ונוף לטירה. מחירים: 100-200 יורו ללילה.
אפשרויות ביניים
Chrysalis Boutique – מלון בוטיק למבוגרים בלבד, 10 דקות מפרה גיאלוס. מחירים: 70-120 יורו ללילה.
Ithioessa Studios – יחידות עם מטבחון על החוף בפרה גיאלוס. מחירים: 60-100 יורו ללילה.
Fersa Suites ו-Othilia Suites במלטזנה – דירות אירוח בסגנון מקומי עם נוחויות מודרניות. מחירים: 50-90 יורו ללילה.
אפשרויות חסכוניות
Studios Anemomilos בחורה – סטודיו בסיסיים עם מטבחונים ומרפסות עם נוף לים. מחירים: 40-70 יורו ללילה.
פנסיונים וחדרים פשוטים בליבאדי ואפנו מריה – 30-50 יורו ללילה. בעונת השפל (אפריל-מאי, אוקטובר) המחירים יורדים ב-30-40%.
איפה לאכול – המסעדות הטובות ביותר
מסעדות מומלצות בחורה ופרה גיאלוס
Agoni Grammi – מסעדת דגים משפחתית עם תמנון צלוי מעולה וקלמרי טרי. מחיר ארוחה: 20-30 יורו לאדם.
Astropelos – טברנה מסורתית עם תבשילי עיזים וכבשים ביתיים. מחיר ארוחה: 15-25 יורו לאדם.
Maistrali – מסעדה על החוף עם פירות ים טריים ויינות יווניים. מחיר ארוחה: 25-35 יורו לאדם.
מסעדות במלטזנה (אנליפסי)
Analipsi Taverna – טברנה משפחתית עם דגים טריים ישר מהסירה. מחיר ארוחה: 15-20 יורו לאדם.
Sunset Cafe – בית קפה עם נוף לשקיעה, מגיש ארוחות קלות ומשקאות. מחיר ארוחה: 10-15 יורו לאדם.
מסעדות בליבאדי
Astifaia – מסעדה עם מטבח מקומי אותנטי וחצר מקסימה. מחיר ארוחה: 15-25 יורו לאדם.
Livadi Beach Bar – בר חוף עם סלטים, כריכים ופירות ים. מחיר ארוחה: 10-20 יורו לאדם.
פעילויות ואטרקציות לכל המשפחה
פעילויות ימיות
- צלילה ושנורקלינג – מרכז Mediterranean Frogs PADI בפרה גיאלוס. קורס צלילה בסיסי: 350 יורו, צלילה בודדת: 50-70 יורו.
- השכרת סירה – סירות קטנות ללא רישיון: 60-100 יורו ליום. עם סקיפר: 150-250 יורו ליום.
- סיורי סירה מאורגנים – טיולי יום לאיים הקטנים: 30-50 יורו לאדם כולל ארוחת צהריים.
- קיאקים – השכרה: 20-30 יורו ליום, סיורים מודרכים: 40-60 יורו לאדם.
טיולי הליכה וטבע
האי מציע עשרות שבילי הליכה מסומנים. המסלולים הפופולריים כוללים הליכה מחורה לקלונימוס (2 שעות), מסלול הרכס לאנליפסי (3 שעות), והטיול לכנסיית המערה פנאיה פלבריוטיסה (6 ק"מ צפונית-מערבית לחורה).
בחורף ובאביב השבילים פורחים בפרחי בר, והאי מתכסה בשטיח של טימין ואורגנו. מומלץ להביא נעלי הליכה טובות, מים וכובע שמש.
קניות ומזכרות
חנויות מומלצות
- Eliana Bakery בליבאדי – מאפייה מקומית עם חטיפי זעפרן, דבש טימין מקומי ומאפים יווניים מסורתיים.
- חנויות המלאכה בחורה – תכשיטים בעבודת יד, טקסטיל רקום, וכלי קרמיקה מקומיים.
- השוק האיכרים (ימי ראשון בקיץ) – דבש טימין, שמן זית, ביצי חופש ומוצרים מקומיים.
מה כדאי לקנות
- דבש טימין מקומי (8-12 יורו לצנצנת)
- עוגיות זעפרן (kitrinokouloura) – 5-8 יורו לחבילה
- סומה (souma) – ברנדי מקומי, 15-25 יורו לבקבוק
- טקסטיל רקום – מפות שולחן ומפיות, 20-50 יורו
- כלי קרמיקה בעבודת יד – 10-30 יורו
טיפים חשובים למטייל
מתי להזמין
הזמינו טיסות ולינה לפחות 2-3 חודשים מראש לחודשי יולי-אוגוסט. בחגים יווניים (במיוחד 15 באוגוסט ופסחא) האי מתמלא ביוונים מהיבשת.
מה להביא
- קרם הגנה חזק (SPF 50)
- נעלי הליכה ונעלי ים
- ביגוד צנוע לביקור בכנסיות
- מטען נייד (החשמל לפעמים נופל)
- מזומן (לא כל המקומות מקבלים כרטיסי אשראי)
שעות פעילות
רוב החנויות והמסעדות סגורות בשעות 14:00-17:00 לסיאסטה. הטברנות נפתחות לארוחת ערב ב-19:00 ומגישות עד מאוחר. בימי ראשון רבים מהעסקים סגורים.
שפה ותקשורת
יוונית היא השפה המקומית, אך אנגלית מובנת ברוב העסקים התיירותיים. האינטרנט והקליטה הסלולרית אמינים בכפרים אך חלשים בשבילים המרוחקים.
עלויות ותקציב
תקציב יומי מינימלי: 50-70 יורו לאדם (כולל לינה בסיסית, אוכל ותחבורה). תקציב בינוני: 100-150 יורו לאדם. תקציב נוח: 200+ יורו לאדם.
אסטיפליה מציעה חוויה אותנטית ובלתי נשכחת למי שמוכן לצאת מהמסלול המוכר. הקצב האיטי, האנשים החמים והנופים המדהימים יגרמו לכם להתאהב באי הקטן הזה ולרצות לחזור אליו שוב ושוב.